Úvod  -> Divadlo   ->  Divadlo v Sokolově

Zabiják Joe- Loket -Kulturní dům Dvorana, Radniční 312, Loket

26.09.2024

Kulturní dům Dvorana, Radniční 312, Loket



Popis akce Zabiják Joe- Loket

Divadelní studio D3 Karlovy Vary uvádí
Tracy Letts - Zabiják Joe
Komedie, jež vás zabije humorem, který se dá krájet (motorovou pilou)
Překlad: Jiří Josek, režie: Anna Ratajská a Viktor Braunreiter, scéna: Luboš Štěpán, kostýmy: Anna Ratajská, dramaturgie: Petra Richter Kohutová, nápověda, světla a zvuk: Tereza Fischerová
Osoby a obsazení: Chris Smith – Luboš Štěpán, Sharla Smithová – Eva Šollová, Ansel Smith – Petr Johanovský, Vicki Smithová – Jana Šmejkalová, Zabiják Joe Cooper – Marek Himl.
První premiéra v pátek 16. června 2023 v 19.30 hod. v divadle Husovka
Druhá premiéra v pátek 15. září 2023 v 19.30 hod. v divadle Husovka

O inscenaci
Kultovní lovestory! Napínavá detektivka! A komedie, která vás zabije! S humorem tak černým, že by se dal krájet, nejlépe motorovou pilou. Chcete vědět, jak se zbavit dluhů – a k tomu nepohodlné příbuzné? Poradí bizarní rodinka, která si najme profesionálního zabijáka. Jenomže ne vše jde podle plánu… Zabiják Joe Tracyho Lettse prošel stejnou dráhu jako filmy Quentina Tarantina – od provokace k mainstreamu – ale zůstalo to nejpodstatnější: podmanivý příběh, výrazné postavy, tím pádem skvělé herecké příležitosti, jiskřivé napětí mezi násilím a humorem a zábavnost jiného než televizního typu.
Děj
Chris Smith je smolař. Má spoustu nápadů a spoustu dluhů. A když to vypadá, že si to u násilnických věřitelů šeredně odskáče, domluví se s otcem Anselem a jeho partnerkou Sharlou, že angažují policistu Joa Coopera. Ten má takový vedlejší kšeftík – zabíjí lidi. A Chrisova matka má pojistku na padesát tisíc… Joe chce ale peníze předem. A protože je Smithovi nemají, řekne si o zálohu – Chrisovu dvacetiletou naivní a nevinnou sestru Vicki. Co vzejde ze soužití povedené rodinky a profesionálního zabijáka? Zamilují se do sebe Joe a Vicki? Budou se všichni topit v penězích? A kolik mrtvých nakonec zůstane ležet na jevišti?


„Tracy Letts je známá tvář – od seriálů typu Ve jménu vlasti po filmy jako Sázka na jistotu (2015), Elvis a Nixon (2016), Lady Bird (2017), Malé ženy (2019) nebo Le Mans ´66 (2019). Není lehké sladit jeho přítomnost na obrazovce, kde se objevuje ve specifickém typu pořadů, často pro mladší diváky, s jeho prací divadelního herce a dramatika. Lettsův jevištní výkon v Mametových Konkurentech (2001), McDonaghově Panu polštáři (2006), Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové? (2010) nebo Millerových Všech mých synech (2019) dokládá jeho schopnost ztvárnit mnohovrstevnaté, obtížné role. Jeho jevištní vlídností jako by neustále prosvítala hrozba…“ (Clare Wallaceová)

Autor Tracy Letts – narozen v roce 1965 v Tulse, vyrostl v oklahomském Durantu v rodině učitelů anglického jazyka a literatury (jeho otec se v důchodu prosadil jako herec, svou poslední roli ztvárnil v Srpnu v zemi indiánů). V mládí byl členem amatérského divadelního souboru, po střední škole přesídlil do Chicaga (jež dodnes považuje za svůj pravý domov, žije tam s manželkou Carrie Cooon), celoživotně je spjat se Steppenwolf Theatre, jehož „kolektivní duch, který vyzýval své členy, aby hráli, režírovali, podíleli se na výpravě a psali“ byl pro něj v počátcích kariéry klíčový. Je autorem her Zabiják Joe (poprvé uveden 1993), Brouk (1996), Muž z Nebrasky (2003), Srpen v zemi indiánů (2007), Báječné koblihy (2008), adaptace Čechovových Tří sester (2009), Rozcvička (2015), Mary Page Marlow (2016), Linda Vista (2017) a Protokol (2017). Za Srpen v zemi indiánů získal v roce 2008 Pullitzerovu cenu, o pět let později cenu Tony za herecký výkon v Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové? Pro film upravil tři své hry (Zabijáka Joa, Brouka a Srpen v zemi indiánů – ten je nejslavnější, byl uveden pod názvem Daleko od sebe, Meryl Streep a Julia Robert za role v něm získaly v roce 2014 Oscara) a jednu látku cizí (Žena v okně).
Zabiják Joe v USA a u nás, v Karlových Varech obzvláště
„Zabiják Joe je působivý a velice živě vykreslený brak –pulp fiction,“ říká Richard Christianson… Poprvé byl Zabiják Joe uveden v Next Theatre Lab v Evanstonu v roce 1993. Titulní roli hrál např. v Londýně v roce 2018 Orlando Bloom. Ve filmu Zabiják Joe Williama Friedkina z roku 2011 hrál titulní roli Matthew McCConaughey. K prvnímu českému uvedení došlo v pražském Činoherním klubu již v roce 1996 v režii Michala Langa. Podruhé se Zabiják Joe objevil v ostravském Divadle Petra Bezruče s Kostasem Zerdaloglu jako Joem a Ivanou Uhlířovou v roli Vicki, v režii Josefa Janíka v roce 1997 (všichni tři svého času spolupracovali s karlovarským divadlem). Vzápětí se hra začala objevovat v oblastních divadlech, v Českých Budějovicích, v Liberci, v plzeňském Divadle J. K. Tyla nebo Středočeském divadle Kladno (v titulní roli s Tomášem Petříkem – pamatujeme si ho z karlovarské inscenace Chvála bláznovství aneb Elling a Kjell, kde hrál s Michalem Malátným, 2009).

O souboru: Divadelní studio D3, z. s. je nejdéle nepřetržitě pracujícím souborem v Karlových Varech. V současné době má ve svých řadách přes 20 členů (tři režiséry, dramaturga, výtvarníka, scénografa, muzikanty a herce), domovskou scénou je Divadlo Husovka v centru lázeňské čtvrti. Repertoár tvoří vesměs hry českých autorů s občasným odskokem „do světa“, podstatné je téma, které nás zaujme, a síla příběhu. Momentálně mohou diváci vidět plenérovou inscenaci Pověsti Vašeho kraje Viktora Braunreitera v režii Luboše Štěpána, pohádku Kubula a Kuba Kubikula, k němuž napsal scénář podle knížky Vladislava Vančury režisér Petr Richter, komedii Náměstíčko Carla Goldoniho a režisérky Anny Ratajské, a vánoční Betlém čili Komedii o narození Ježíška. Déčko také pořádá přehlídku výjimečných ochotnických souborů Karlovarský Harlekýn.
Délka představení 80 minut (hrajeme bez přestávky)
 



Cena:190 Kč


PRODEJ VSTUPENEK Zabiják Joe- Loket -Kulturní dům Dvorana, Radniční 312, Loket

KOUPIT VSTUPENKY


Zabiják Joe- Loket -Kulturní dům Dvorana, Radniční 312, Loket


Zaslat odkaz na kulturní akci Zabiják Joe- Loket -Kulturní dům Dvorana, Radniční 312, Loket na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?




Přidat festival Přidat festival ZDARMA